Последиците от климатичните промени застрашават един милиард деца и като цяло стандартът

...
Последиците от климатичните промени застрашават един милиард деца и като цяло стандартът
Коментари Харесай

Лишения от храна и лекарства заради COVID-19 погубили 286 000 деца до 5-годишна възраст по света

Последиците от климатичните промени застрашават един милиард деца и като цяло стандартът на живот на малолетните по света не се е подобрил през последното десетилетие, съобщи Франс прес, базирайки се на отчет на неправителствената организация " КидсРайтс " (KidsRights).

Пандемията от COVID-19 също е оказала доста влияние върху малолетните, които са били лишени от храна или медикаменти поради разтърсвания в здравния бранш. Това е довело до гибелта на към 286 000 деца на възраст под пет години, показва нидерландската организация в годишния си отчет.

Публикуван всяка година, " Индексът КидсРайтс " класира 185 страни съгласно спазването на Международната спогодба за правата на детето, въз основа на данни на Организация на обединените нации.

Исландия, Швеция, Финландия и Нидерландия заемат първите места в класацията за 2022 година, в дъното на която са Централноафриканската република, Сиера Леоне, Афганистан и Чад.

Проучването от 2022 година е  " обезпокоително за актуалните и бъдещите генерации деца ", се показва в изказването, направено от Марк Дюлаерт, създател и президент на " КидсРайтс ". " Бързо изменящият се климат през днешния ден заплашва тяхното бъдеще и главните им права ", акцентира той.

" През последното десетилетие не се следи забележителен прогрес в стандарта на живот на децата. Средствата им за прехранване също така бяха съществено наранени от пандемията от КОВИД-19 ", добавя Дюлаерт. 

За първи път от две десетилетия броят на работещите деца е повишен до 160 милиона - нарастване с 8,4 милиона през последните четири години, съгласно " Индекса КидсРайтс ", направен взаимно с университета " Еразъм " в Ротердам.

Докладът в същото време приветства напредъка, реализиран от някои страни. Ангола е понижила на половина смъртността при деца под петгодишна възраст. В Бангладеш броят на децата под петгодишна възраст с тегло под нормата е намалял съвсем на половина. Също с толкоз са намалели и трудовите злополуки при деца в Боливия. 

Швейцария, която предходната година беше на второ място, се е " сринала " до 31-о място " заради незадоволителното използване на правилото за " най-хубавия интерес на детето " при вземането на решения, засягащи подрастващите ", означават от " КидсРайтс ". 

България е класирана на 27-о място.

Сред страните, включени в отчета, са Нигерия на 175-та позиция поради високия брой смъртни случаи при раждане на деца и Черна гора на 49-о място поради ниските равнища на имунизация.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР